Spoed

Wanneer spreken we van een spoedsituatie?

Wat is een spoedgeval?

Een spoedgeval is een levensbedreigende situatie waarbij het noodzaak is medische hulp te zoeken. Mocht u in een situatie terechtkomen waarbij uw huisdier in levensgevaar is, bel dan onmiddellijk uw dierenarts. Klik hier voor het telefoonnummer van uw dierenarts.

Op deze pagina worden een aantal voorbeelden gegeven van directe en mogelijke spoedgevallen. Als u twijfelt of het spoed is, kunt ook voor de zekerheid de dierenarts bellen. De assistentes zullen uw situatie beoordelen en verder advies geven.

Directe spoedgevallen

Snel dikker wordende buik bij de hond

We denken dan aan een maagtorsie (maagkanteling). Dit komt vooral voor bij honden van grote rassen met een diepe borstkas (bijv. Deense dog, Rottweiler, Dobermann, Bouvier). De hond braakt vaak terwijl er niets komt. Dit kan in een paar uur een dodelijke afloop hebben.

Een kater of reu die niet kan plassen

Een verstopte plasbuis is vooral bij katers een vaak voorkomend probleem. Vaak weet u niet zeker of het dier kan plassen. Maar als hij steeds aandrang heeft, naar de bak of naar buiten wil en veel perst, is het verstandig direct contact op te nemen. Een dier dat niet kan plassen vergiftigt zichzelf en kan hier aan sterven of ernstige nierbeschadiging oplopen.

Moeilijk ademen

Het dier heeft een blauwe of grauwe tong, is vaak in paniek en strekt de hals om zo veel mogelijk lucht te krijgen. Als u denkt dat het dier iets ingeslikt heeft wat achterin de keel vast zit, is het verstandig om eerst goed te kijken of u het kan verwijderen. Een autorit van een kwartiertje kan dan veel te lang zijn. (Let op uw vingers! Stop iets tussen de tanden waardoor het dier de bek niet dicht kan doen).

Diepe (bijt)wonden

Bijtwonden in het gebied van de borst en buik zien er aan de buitenkant niet altijd ernstig uit. Maar als organen gekneusd of beschadigd zijn, is het wel spoed. Altijd na laten kijken dus.

Oudere, niet gesteriliseerde teef

De teef is niet lekker, heeft buikpijn, drinkt veel en heeft soms uitvloeiing. Ze kan een pyometra hebben (een gesloten baarmoederontsteking). Dit is een spoedgeval omdat de baarmoeder in de buik kapot kan gaan.

Mogelijke spoedgevallen

Bloeding

Bij een ernstige slagaderlijke bloeding is het belangrijk eerst de wond af te binden. Pas dan kunt u het dier veilig naar de praktijk vervoeren (anders verliest het te veel bloed). Een bloeding ziet er al gauw ernstig uit. Een afgescheurde duimnagel bloedt bijvoorbeeld behoorlijk. Als u deze 10 minuten dichtdrukt of verbindt met een schone doek is de bloeding bijna altijd gestopt.

Braken en diarree

Als een dier aanhoudend blijft braken of diarree heeft, verliest het veel vocht. Zeker bij jonge dieren kan dit gevaarlijk zijn. Een sliertje rood bloed bij het braaksel of de ontlasting ziet er vaak alarmerend uit. Meestal is dit een gesprongen bloedvaatje door braken of persen en valt het bloedverlies erg mee. Bij veel bloedverlies moet u wel bellen!

Konijn 24 uur niet eten of niet keutelen

Een konijn, cavia of klein knaagdier heeft een hele snelle stofwisseling. Als het dier stopt met eten, mag u niet langer dan 24 uur afwachten.

Huidwonden

Deze moeten indien mogelijk binnen 6 uur gehecht worden, voor een betere en snellere genezing.

Epilepsie

Wanneer een dier epileptische aanvallen heeft, zonder rustpauze en die daardoor langer dan een half uur duren, of zeer hevig zijn, is dit spoed. Wanneer de aanvallen langere tussenpozen hebben, is het toch raadzaam het dier binnen 24 uur na te laten kijken door de dierenarts.

Bevalling

Wanneer er langer dan twee uur tussen twee pups of de kittens zit, moet u de dierenarts raadplegen. Ook als het dier langer dan een half uur krachtig aan het persen is en er komt niets, moet u bellen.

Terug naar Info

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek De Langstraat

Terug
 • Ma
  08.00 – 19.00 uur
 • Di
  08.00 – 19.00 uur
 • Wo
  08.00 – 19.00 uur
 • Do
  08.00 – 19.00 uur
 • Vrij
  08.00 – 19.00 uur
 • Za
  09.00 – 17.00 uur
 • Zo
  12.00 – 17.00 uur

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 33 40 00
Terug

Vind ons hier:

Elzenweg 27A 5144 MB Waalwijk Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 18.30 uur.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 33 40 00

Pets Health Kaatsheuvel

Terug
 • Ma
  15:00 - 18:00 uur
 • Di
  15:00 - 18:00 uur
 • Wo
  15:00 - 18:00 uur
 • Do
  15:00 - 18:00 uur
 • Vrij
  15:00 - 18:00 uur
 • Za
  09:00 - 12:00 uur
 • Zo
  Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 33 40 00
Terug

Vind ons hier:

Verzetstraat 11 5171 PT Kaatsheuvel
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 33 40 00