Vaccineren
Door middel van vaccinatie wordt uw kat beschermd tegen gevaarlijke besmettelijke ziekten. Niet alleen kittens, maar ook volwassen katten dienen jaarlijks gevaccineerd te worden om de weerstand op peil te houden. Binnen de kliniek streven we ernaar om katten goed te beschermen. Het is ook mogelijk uw kat te laten titeren voor kattenziekte en niesziekte.
Een vaccin wordt gemaakt vanwege het vaak moeilijk te behandelen, of zelfs dodelijke karakter van bepaalde infecties. Door het toedienen van het vaccin maakt uw kat antistoffen tegen deze infecties. Mocht uw kat hierna het echte veldvirus tegen komen dan is hij/zij hiertegen beschermd en zullen er geen of veel mildere symptomen ontwikkelen dan zonder deze bescherming.
Vaccinatieschema
Dieren worden bij ons op maat gevaccineerd. Dat wil zeggen dat er gekeken wordt naar de leefomstandigheden van de kat en dat het vaccinatieschema daarop zo nodig aangepast wordt. Alleen dieren die naar onze mening lichamelijk goed in staat zijn een vaccinatie aan te kunnen worden gevaccineerd.
Uw kat kan door middel van vaccinatie beschermd worden tegen:
- Kattenziekte
- Niesziekte
- Hondsdolheid (rabiës)
Het basis vaccinatieschema is als volgt:
Op negen en twaalf weken: kattenziekte en niesziekte (kittenenting, om voldoende antistoffen op te bouwen voor het eerste jaar)
Op twaalf maanden: kattenziekte en niesziekte (boostervaccinatie)
Op twee en drie jaar: niesziekte
Op vier jaar: kattenziekte en niesziekte
Op vijf en zes jaar: niesziekte, enzovoorts
De afweer tegen niesziekte moet altijd op peil gehouden worden door een jaarlijkse hervaccinatie. Vaccinatie tegen kattenziekte biedt in het algemeen drie jaar bescherming, afhankelijk van het vaccin dat wordt gebruikt.
Vaccineren is ook belangrijk als uw kat niet buiten komt. Hij of zij loopt op deze manier minder kans om via een andere kat besmet te worden, maar heeft hierdoor ook niet de kans om een natuurlijke afweer op te bouwen. Omdat ziektekiemen ook indirect (via kleding, schoenzolen etc.) mee naar huis genomen kunnen worden blijft het risico op besmetting aanwezig.
De vaccinatie wordt altijd gecombineerd met een jaarlijkse gezondheidscontrole. Zo kunnen eventuele aandoeningen bij uw kat in een vroeg stadium opgemerkt en behandeld worden.
Buitenland
Als uw kat mee gaat naar het buitenland is het verplicht om hem of haar eens per drie jaar te vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës). Dit moet minstens drie weken voor vertrek plaatsvinden, de vaccinatie moet genoteerd worden in een Europees dierenpaspoort en de kat dient hiervoor gechipt te zijn.
Pension
Verblijft uw kat wel eens in een pension, dan moet er rekening worden gehouden met de specifieke eisen die het pension stelt. Zo zijn er pensions die een extra vaccinatie in de vorm van een neusdruppel tegen niesziekte (Bordetella-component) vragen. Ook kan het zijn dat een vaccinatie minimaal zes weken voor opname in het pension gegeven moet zijn of niet ouder mag zijn dan zes maanden. Wij adviseren u daarom vooraf altijd zelf goed na te gaan wat de precieze eisen van het pension zijn, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, stel ze ons dan gerust.
Krolsheid bij de poes
De meest gehoorde reden om de krolsheid bij een poes tegen te gaan is het voorkomen van een nestje. Daarnaast wordt ook het gedrag van een krolse poes door veel eigenaren als vervelend ervaren. Er zijn verschillende manieren om de krolsheid bij een poes te voorkomen. We zetten deze manieren voor u op een rij.
Redenen om de krolsheid te voorkomen
Een poes wordt meestal in het voorjaar krols en blijft dat totdat ze gedekt wordt. In de krolse periode vraagt de poes veel aandacht, maakt ze mauwende geluiden en ze zal proberen om naar buiten te gaan op zoek naar een kater. Dit gedrag is hinderlijk voor veel eigenaren en hun buurtbewoners. De voortdurende krolsheid kan daarnaast door de aanwezigheid van hormonen leiden tot gezondheidsproblemen zoals kwaadaardige tumoren in de melkklieren en baarmoederontsteking. Als we op jonge leeftijd de krolsheid op de juiste manier voorkomen zien we deze ziektes bijna nooit meer.
Sterilisatie
De operatieve ingreep om de krolsheid te voorkomen bij de poes is sterilisatie. Eigenlijk is dit niet de juiste term. Tijdens de operatie worden de eierstokken verwijderd (dus niet enkel afgebonden), wat het geen sterilisatie maar een castratie maakt. Omdat de meeste mensen de operatie bij een poes toch sterilisatie noemen, hanteren wij ook deze term.
Voor de sterilisatie zal de poes een dag(deel) worden opgenomen. Ze gaat onder narcose en via een kleine snede in het midden van de buik worden de eierstokken verwijderd. De meeste poezen herstellen binnen een paar dagen van deze operatie. Doordat de hormoon-producende eierstokken worden weggenomen is de poes is direct na de operatie niet meer vruchtbaar. De sterilisatie voorkomt ziekten zoals hierboven beschreven en voorkomt de krolsheid voor de rest van het leven.
Alternatieven voor sterilisatie: hormonen toedienen
Er bestaan voor poezen tabletten die de krolsheid kunnen voorkomen of onderdrukken (de ‘poezenpil’). Het grote nadeel is dat deze hormoontabletten tot dezelfde gezondheidsproblemen leiden als een voortdurende krolsheid; namelijk tumoren in de melkklieren en baarmoederontsteking. Daarnaast kan het toedienen van tabletten bij de poes lastig zijn. Als het niet goed lukt kan de poes toch drachtig worden.
Naast deze poezenpil bestaan er injecties om de krolsheid te onderdrukken. Deze injecties werken in het algemeen ca. zes maanden en worden door de dierenarts toegediend. Voor deze injecties gelden dezelfde risico’s als voor de tabletten. Voor de gezondheid van de poes is dit dus niet het beste.
Verder zijn er hormoonimplantaten beschikbaar die de krolsheid kunnen onderdrukken. Dit implantaat wordt via een naald onder de huid toegediend. Het is belangrijk om te weten dat deze implantaten oorspronkelijk bedoeld zijn voor reuen en dat deze niet officieel geregistreerd zijn om de krolsheid bij poezen te voorkomen. Het nadeel is daarbij dat de duur van de werking niet goed voorspelbaar is.
Wat is de beste methode?
In het algemeen geldt sterilisatie als de beste methode om een poes onvruchtbaar te maken. Er kunnen echter uitzonderingen zijn op basis van factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand, fokkerij en thuissituatie. We adviseren u daarom om met onze dierenartsen te bespreken wat de beste optie is voor uw poes.