Katten

Lees meer over de verzorging van uw kat

Verzorging van uw kat

Bij de verzorging van katten komt meer kijken dan u in eerste instantie zou verwachten. Van nature zijn het eigenzinnige dieren. Bij de avonturen die ze buiten beleven kleven ook risico's en eventuele gevaren. Door uw kat goed te verzorgen met liefde en aandacht, zorgt u ervoor dat u veel jaren plezier aan uw kat beleeft. 

Een nieuwe kitten

Chippen en registreren
Het inbrengen van een microchip is de ideale manier om uw kat te kunnen identificeren. Op de chip staan uw gegevens geregistreerd. Dit is van belang als een kat wordt gevonden als deze is weggelopen of als hem of haar iets is overkomen. Daarnaast is een identificatiechip verplicht als de kat mee gaat naar het buitenland. Naast het chippen zelf is het belangrijk om deze te registreren op uw adres en telefoonnummer. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met onze kliniek.

Vaccinatie
Er zijn verschillende besmettelijke ziekten die de gezondheid van uw kitten in gevaar kunnen brengen. Het gaat hierbij met name om kattenziekte en niesziekte. Gelukkig kunnen kittens door middel van vaccinatie zo goed mogelijk beschermd worden tegen deze ziekten. Het standaard schema hiervoor is een tweevoudige vaccinatie op een leeftijd van negen en twaalf weken. Na deze kittenvaccinaties wordt de basisvaccinatie afgerond op een leeftijd van een jaar oud. Bij de volwassen kat volstaat hierna een jaarlijkse vaccinatie om de afweer op peil te houden. Het is tegenwoordig niet meer nodig en ook niet wenselijk om elk jaar tegen beide ziekten te vaccineren; de vaccinatie wordt elk jaar ‘op maat’ gegeven. Het is ook mogelijk uw kitten of katten te laten titeren op kattenziekte en niesziekte om de hoeveelheid antistoffen in het bloed te meten.

Als de kat meegaat naar het buitenland is het verplicht om hem of haar tegen hondsdolheid (‘rabiës’) te vaccineren. Dit kan vanaf twaalf weken oud, drie weken later mag de kat dan mee de grens over.

Parasieten
Kittens kunnen wormen krijgen van hun moeder (via melk) of via de omgeving. Wormeitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar in de ontlasting. Het is belangrijk om regelmatig te ontwormen, mede omdat spoelwormen ook mensen kunnen besmetten. Dit advies geldt zeker indien er bijvoorbeeld kinderen of zwangere vrouwen in huis zijn. 

Het algemene behandeladvies is ontwormen op drie, vijf en zeven weken oud. Daarna maandelijks tot zes maanden oud. Daarna volstaat vier keer per jaar ontwormen. 

Er zijn verschillende manieren om te ontwormen; meestal gebeurt dit met een tablet of pipet.

Vlooien komen soms mee vanuit het nest. Vlooienontlasting is zichtbaar als zwarte puntjes in de vacht. Ook in de winter kan een kitten vlooien krijgen. Kittens kunnen al vanaf zes weken oud tegen vlooien behandeld worden met een specifieke pipet. Daarnaast zijn er voor oudere kittens ook tabletten, banden en injecties die tegen vlooien werken.

Teken zijn spinachtige parasieten die vanuit de omgeving in de vacht van uw kitten terecht kunnen komen. Er zijn verschillende middelen tegen teken beschikbaar zoals een halsband en een pipet.

Voeding
Een kitten in de groei heeft een grotere energiebehoefte dan een volwassen kat. Daarnaast vereist deze groei een uitgebalanceerde verhouding van o.a. eiwitten en calcium. Deze uitgebalanceerde samenstelling is tijdens de gehele groeifase van belang voor een goede skeletopbouw. Daarom is het advies om een jonge kat tot een jaar oud kittenvoeding van goede kwaliteit te geven. Als de kat eerder wordt gesteriliseerd of gecastreerd (meestal rond een leeftijd van een half jaar) dan is dat het moment om over te schakelen op volwassen voeding.

In verband met de beperkte maaginhoud van een kitten kunt u de voeding aanvankelijk verdelen in vier porties per dag. Dit kan geleidelijk verminderd worden naar tweemaal per dag vanaf een half jaar oud. Voerwisselingen dienen altijd geleidelijk plaats te vinden. Meng daarvoor in ongeveer een week steeds meer van het nieuwe voer door steeds minder van het oude voer.

Gebitsverzorging
De meeste gebitsproblemen bij de kat komen voort uit de ontwikkeling van tandplaque en tandsteen. Dit leidt tot een vieze geur uit de bek, pijnlijke ontsteking van het tandvlees, aantasting van de wortels en het kaakbot en uiteindelijk het verlies van gebitselementen. Ook bij een kitten is regelmatig tandenpoetsen een goede manier om de vorming van tandplaque tegen te gaan. Om op latere leeftijd goed te kunnen poetsen is het advies om dit vanaf jonge leeftijd te oefenen. Bij onze klinieken kunnen speciaal opgeleide paraveterinair assistentes u helpen met een poetsinstructie voor uw kitten.

Naast tandenpoetsen kan ook speciale voeding de vorming van tandplaque tegen gaan. Ook kunnen hiervoor supplementen aan de voeding of het drinkwater toegevoegd worden.

De volwassen kat

Vaccineren

Door middel van vaccinatie wordt uw kat beschermd tegen gevaarlijke besmettelijke ziekten. Niet alleen kittens, maar ook volwassen katten dienen jaarlijks gevaccineerd te worden om de weerstand op peil te houden. Binnen de kliniek streven we ernaar om katten goed te beschermen. Het is ook mogelijk uw kat te laten titeren voor kattenziekte en niesziekte.

Een vaccin wordt gemaakt vanwege het vaak moeilijk te behandelen, of zelfs dodelijke karakter van bepaalde infecties. Door het toedienen van het vaccin maakt uw kat antistoffen tegen deze infecties. Mocht uw kat hierna het echte veldvirus tegen komen dan is hij/zij hiertegen beschermd en zullen er geen of veel mildere symptomen ontwikkelen dan zonder deze bescherming.

Vaccinatieschema
Dieren worden bij ons op maat gevaccineerd. Dat wil zeggen dat er gekeken wordt naar de leefomstandigheden van de kat en dat het vaccinatieschema daarop zo nodig aangepast wordt. Alleen dieren die naar onze mening lichamelijk goed in staat zijn een vaccinatie aan te kunnen worden gevaccineerd.

Uw kat kan door middel van vaccinatie beschermd worden tegen:

  • Kattenziekte
  • Niesziekte
  • Hondsdolheid (rabiës)

Het basis vaccinatieschema is als volgt:
Op negen en twaalf weken: kattenziekte en niesziekte (kittenenting, om voldoende antistoffen op te bouwen voor het eerste jaar)

Op twaalf maanden: kattenziekte en niesziekte (boostervaccinatie)

Op twee en drie jaar: niesziekte

Op vier jaar: kattenziekte en niesziekte

Op vijf en zes jaar: niesziekte, enzovoorts

De afweer tegen niesziekte moet altijd op peil gehouden worden door een jaarlijkse hervaccinatie. Vaccinatie tegen kattenziekte biedt in het algemeen drie jaar bescherming, afhankelijk van het vaccin dat wordt gebruikt.

Vaccineren is ook belangrijk als uw kat niet buiten komt. Hij of zij loopt op deze manier minder kans om via een andere kat besmet te worden, maar heeft hierdoor ook niet de kans om een natuurlijke afweer op te bouwen. Omdat ziektekiemen ook indirect (via kleding, schoenzolen etc.) mee naar huis genomen kunnen worden blijft het risico op besmetting aanwezig.

De vaccinatie wordt altijd gecombineerd met een jaarlijkse gezondheidscontrole. Zo kunnen eventuele aandoeningen bij uw kat in een vroeg stadium opgemerkt en behandeld worden.

Buitenland
Als uw kat mee gaat naar het buitenland is het verplicht om hem of haar eens per drie jaar te vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës). Dit moet minstens drie weken voor vertrek plaatsvinden, de vaccinatie moet genoteerd worden in een Europees dierenpaspoort en de kat dient hiervoor gechipt te zijn.

Pension
Verblijft uw kat wel eens in een pension, dan moet er rekening worden gehouden met de specifieke eisen die het pension stelt. Zo zijn er pensions die een extra vaccinatie in de vorm van een neusdruppel tegen niesziekte (Bordetella-component) vragen. Ook kan het zijn dat een vaccinatie minimaal zes weken voor opname in het pension gegeven moet zijn of niet ouder mag zijn dan zes maanden. Wij adviseren u daarom vooraf altijd zelf goed na te gaan wat de precieze eisen van het pension zijn, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

 Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, stel ze ons dan gerust.


Krolsheid bij de poes

De meest gehoorde reden om de krolsheid bij een poes tegen te gaan is het voorkomen van een nestje. Daarnaast wordt ook het gedrag van een krolse poes door veel eigenaren als vervelend ervaren. Er zijn verschillende manieren om de krolsheid bij een poes te voorkomen. We zetten deze manieren voor u op een rij.

Redenen om de krolsheid te voorkomen
Een poes wordt meestal in het voorjaar krols en blijft dat totdat ze gedekt wordt. In de krolse periode vraagt de poes veel aandacht, maakt ze mauwende geluiden en ze zal proberen om naar buiten te gaan op zoek naar een kater. Dit gedrag is hinderlijk voor veel eigenaren en hun buurtbewoners. De voortdurende krolsheid kan daarnaast door de aanwezigheid van hormonen leiden tot gezondheidsproblemen zoals kwaadaardige tumoren in de melkklieren en baarmoederontsteking. Als we op jonge leeftijd de krolsheid op de juiste manier voorkomen zien we deze ziektes bijna nooit meer.

Sterilisatie
De operatieve ingreep om de krolsheid te voorkomen bij de poes is sterilisatie. Eigenlijk is dit niet de juiste term. Tijdens de operatie worden de eierstokken verwijderd (dus niet enkel afgebonden), wat het geen sterilisatie maar een castratie maakt. Omdat de meeste mensen de operatie bij een poes toch sterilisatie noemen, hanteren wij ook deze term.

Voor de sterilisatie zal de poes een dag(deel) worden opgenomen. Ze gaat onder narcose en via een kleine snede in het midden van de buik worden de eierstokken verwijderd. De meeste poezen herstellen binnen een paar dagen van deze operatie. Doordat de hormoon-producende eierstokken worden weggenomen is de poes is direct na de operatie niet meer vruchtbaar. De sterilisatie voorkomt ziekten zoals hierboven beschreven en voorkomt de krolsheid voor de rest van het leven.

Alternatieven voor sterilisatie: hormonen toedienen
Er bestaan voor poezen tabletten die de krolsheid kunnen voorkomen of onderdrukken (de ‘poezenpil’). Het grote nadeel is dat deze hormoontabletten tot dezelfde gezondheidsproblemen leiden als een voortdurende krolsheid; namelijk tumoren in de melkklieren en baarmoederontsteking. Daarnaast kan het toedienen van tabletten bij de poes lastig zijn. Als het niet goed lukt kan de poes toch drachtig worden.

Naast deze poezenpil bestaan er injecties om de krolsheid te onderdrukken. Deze injecties werken in het algemeen ca. zes maanden en worden door de dierenarts toegediend. Voor deze injecties gelden dezelfde risico’s als voor de tabletten. Voor de gezondheid van de poes is dit dus niet het beste.

Verder zijn er hormoonimplantaten beschikbaar die de krolsheid kunnen onderdrukken. Dit implantaat wordt via een naald onder de huid toegediend. Het is belangrijk om te weten dat deze implantaten oorspronkelijk bedoeld zijn voor reuen en dat deze niet officieel geregistreerd zijn om de krolsheid bij poezen te voorkomen. Het nadeel is daarbij dat de duur van de werking niet goed voorspelbaar is.

Wat is de beste methode?
In het algemeen geldt sterilisatie als de beste methode om een poes onvruchtbaar te maken. Er kunnen echter uitzonderingen zijn op basis van factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand, fokkerij en thuissituatie. We adviseren u daarom om met onze dierenartsen te bespreken wat de beste optie is voor uw poes.

De oudere kat

Onze katten bereiken een hogere leeftijd dan vroeger. Het is geen uitzondering meer dat een kat ouder dan 20 jaar wordt.  Door een betere verzorging, goede voeding, goede diergeneeskunde en preventieve geneeskunde als vaccinaties en ontwormen, leven onze katten langer en gezonder.

Ouderdom zelf is geen ziekte, maar gaat vaak wel gepaard met allerlei kwaaltjes en ziekten. Vaak zijn deze aandoeningen niet of pas in een laat stadium zichtbaar aan de buitenkant. Het is echter erg belangrijk deze ziekten vroegtijdig te ontdekken zodat de kat op tijd behandeld kan worden en niet onnodig lijdt.

Wanneer is een kat een senior?
Ouderdom is zeer individueel bepaald en ook erg afhankelijk van ras en grootte. Daarnaast speelt uiteraard een gezonde levensstijl een grote rol. Over het algemeen worden katten vanaf ongeveer 10 jaar als senior gezien.

Ouderdomsverschijnselen en ziekten
Als katten ouder worden verandert er veel in het lichaam. De symptomen van een ouder wordende kat beginnen vaak met wat trager opstarten of stijfheid. Er zijn specifieke ziekten die we vooral bij oudere katten zien, zoals een te snel werkende schildklier, suikerziekte en nierfalen.

Wat kun je doen aan ouderdomsverschijnselen en ziekten?
Ouderdom kan niet worden tegengehouden. We kunnen wel zorgen dat uw kat zo gezond mogelijk blijft en de begeleidende kwalen zo goed mogelijk en tijdig behandelen. Zo kunnen we adviezen geven over een aangepaste voeding waardoor ze mooi op gewicht blijven, de vacht goed blijft, de nieren niet te veel belast worden en de weerstand tegen ziekten optimaal is. We kunnen voedingssupplementen, een dieet of medicijnen tegen gewrichtsslijtage en gewrichtspijn geven. Belangrijk blijft dat we dergelijke aandoeningen op tijd diagnosticeren en behandelen. Zo leeft uw kat langer en vooral gelukkiger. We gunnen uw kat vooral een mooie ‘oude dag’.

Zelf kunt u de leefomgeving en de verzorging van uw kat aanpassen om het uw kat gemakkelijker te maken. Hierbij kunt u denken aan eenvoudig te bereiken slaapplekken, een grote ingang van de kattenbak en regelmatig borstelen en nagels knippen.

De seniorenscreening
Als we zien dat een kat in de seniorenleeftijd komt, adviseren we om gebruik te maken van ons seniorenprogramma. Hierbij wordt een kat zorgvuldig gescreend op lichamelijke gezondheid en ziekten. Het advies is dit eenmaal per jaar te laten doen. Na eventueel eerst een uitgebreide vragenlijst ingevuld te hebben, wordt de kat eerst door een dierenarts lichamelijk onderzocht. Vervolgens voeren we een uitgebreid bloed- en eventueel urineonderzoek uit. Voor verdere informatie kunt u terecht bij uw dierenarts of bij een van onze assistenten.

 

Terug naar Info

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek De Langstraat

Terug
  • Ma
    08.00 – 19.00 uur
  • Di
    08.00 – 19.00 uur
  • Wo
    08.00 – 19.00 uur
  • Do
    08.00 – 19.00 uur
  • Vrij
    08.00 – 19.00 uur
  • Za
    09.00 – 17.00 uur
  • Zo
    12.00 – 17.00 uur

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 33 40 00
Terug

Vind ons hier:

Elzenweg 27A 5144 MB Waalwijk Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 18.30 uur.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 33 40 00

Pets Health Kaatsheuvel

Terug
  • Ma
    15:00 - 18:00 uur
  • Di
    15:00 - 18:00 uur
  • Wo
    15:00 - 18:00 uur
  • Do
    15:00 - 18:00 uur
  • Vrij
    15:00 - 18:00 uur
  • Za
    09:00 - 12:00 uur
  • Zo
    Gesloten

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 33 40 00
Terug

Vind ons hier:

Verzetstraat 11 5171 PT Kaatsheuvel
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 33 40 00