Menu
Dierenkliniek De Langstraat 0416 - 33 40 00
Pets Health Kaatsheuvel 0416 - 27 43 57
Pets Health Vught 073 - 205 40 02

Wij zijn open! I.v.m. het coronavirus is ons beleid tijdelijk aangepast. Lees meer op de homepagina.

Algemeen

Algemene informatie over uw huisdier

Algemene verzorging

Op deze pagina vertellen we u waar u aan moet denken bij algemene verzorging van huisdieren. Zo bespreken we onderwerpen zoals voeding, verzorging en uw huisdier meenemen op vakantie.

De juiste voeding

Voor de gezondheid van uw huisdier is het erg belangrijk dat hij of zij de juiste voeding krijgt. Wij adviseren kwalitatief hoogwaardige voeding die afgestemd is op de levensfase van uw hond of kat te voeren. Door de voeding van uw huisdier aan te passen aan zijn of haar specifieke behoeften wordt het risico op aandoeningen zoals overgewicht, suikerziekte, tandsteen en bewegingsproblemen (artrose) aanzienlijk verkleind.

De juiste voeding voor een dier is afhankelijk van onder andere de diersoort, leeftijd, lichaamsgrootte, evt. dracht of castratie en het activiteitsniveau. Met de juiste voeding en hoeveelheden blijft u huisdier goed op gewicht. Bij een dier dat in goede conditie is ziet u een duidelijke taille en kunt u de ribben voelen, maar ziet u ze niet.

Mocht u twijfelen over de voeding van uw huisdier, vraag dan aan uw dierenarts of de paraveterinairen om vrijblijvend voedingsadvies.

Overzetten op andere voeding

Als u uw huisdier overschakelt naar een nieuwe voeding dan is het belangrijk dat u deze verandering langzaam doorvoert. Het maagdarmkanaal heeft namelijk tijd nodig om zich aan de nieuwe voeding aan te passen. Een te snelle overgang kan leiden tot een onvolledige vertering en bijvoorbeeld diarree. Voor een soepele probleemloze overgang wordt een periode van zeven dagen aangeraden:

Dag 1 - 2: 75% huidige voeding + 25% nieuwe voeding

Dag 3 - 4: 50% huidige voeding + 50% nieuwe voeding

Dag 5 - 6: 25% huidige voeding + 75% nieuwe voeding

Dag 7+   : 100% nieuwe voeding

Vachtverzorging

De zorg voor uw huisdier bestaat, naast het uitlaten en eten geven, ook uit lichamelijke verzorging. Tanden poetsen, borstelen, wassen, het aanbrengen van een lotion of crème, oren reinigen en evt. nagels knippen zijn allemaal zaken die regelmatig uitgevoerd moeten worden. Dat uw hond of kat dit rustig toelaat is echter niet vanzelfsprekend, maar wel aan te leren. Het aanleren van rustig gedrag tijdens de (vacht)verzorging kan veel tijd en geduld kosten. Hoe jonger u hiermee begint, hoe beter en sneller uw huisdier het zal accepteren. Daarbij kan regelmatige vachtverzorging de band tussen u en uw huisdier versterken.

Afhankelijk van het vachttype van uw huisdier, is veel of weinig verzorging nodig. Een langere vacht moet vaker geborsteld worden dan een korte vacht. Deze dieren zullen ook vaker een ervaren trimmer moeten bezoeken.

Gebruik een borstel geschikt voor het vachttype van uw huisdier en beloon hem of haar regelmatig. Als u uw huisdier wil wassen, gebruik dan een shampoo geschikt voor de vacht van het huisdier.

Vraag uw dierenarts om advies.

Gebitsverzorging

Net als bij mensen moet bij honden en katten het gebit verzorgd worden. Anders vergroot de kans op tandsteen en andere gebitsproblemen. Tandplaque ontstaat als voedselresten samen met speeksel als een zacht plakkerig laagje op kiezen achter blijft. Wanneer zich hieraan kalk uit het speeksel toevoegt, ontstaat een hard kalkachtig laagje: tandsteen. Als tandplaque verwijderd wordt voordat het in tandsteen verandert, betekent dit het behoud van het gebit en een frisse adem. Als er al tandsteen gevormd is, kan dit alleen op deskundige wijze bij de dierenarts verwijderd worden. Het is dus zeer belangrijk om tandplaque- en tandsteenvorming in een vroeg stadium te voorkomen. Hierbij zijn drie zaken van belang:

1.    Tanden poetsen
De meest directe manier om tandplaque te verwijderen is het poetsen van de tanden. Dagelijkse gebitsverzorging zorgt er voor dat tandplaque niet aangehecht blijft en verandert in tandsteen.

2.    Voeding
Naast het poetsen bestaat er ook een speciale tandsteenpreventieve voeding. Dit is voeding die krachtige kauwbewegingen stimuleert door een grote en voldoende stugge samenstelling en geen plakkerige resten op kiezen achterlaat. Zacht voer is daarvoor niet geschikt. Wel geschikt is een droge brokvoeding. Dit voer bevat enzymen wat tandsteenvorming tegen gaat. Vraag in onze kliniek naar meer informatie over deze voedingen.

3.    Kauwspeelgoed
Goede kauwkluiven en kauwspeelgoed zorgen voor een masserende beweging langs kiezen en tanden. Kauwkluifjes die vrijwel heel worden doorgeslikt missen dit effect, evenals kluiven die zacht en plakkerig worden. Kauwstaven stimuleren de kauwbeweging en werken daarnaast ontsmettend. Zij zijn vaak in verschillende maten verkrijgbaar. Kauwspeelgoed heeft een zelfde masserende werking. Deze werking wordt verkregen door ribbels in het oppervlak van het speelgoed.

 

Tanden poetsen

Een goede gebitsverzorging bestaat, naast de juiste voeding, uit het poetsen van het gebit. Door het poetsen wordt tandplaque verwijderd en krijgt tandsteen geen kans te ontstaan. Door tandplaque kan het tandvlees ontstoken raken en terugtrekken. Hierdoor verliezen kiezen en tanden hun stevigheid en raken los. Tevens ontstaat door tandsteen een slechte adem. Net als mensen moeten hond en kat dus hun gebit schoonhouden. Als eigenaar kun je ze hierbij een handje helpen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het dagelijks poetsen van het gebit van uw huisdier en kat veruit de beste manier is om de vorming van tandplaque en tandsteen tegen te gaan.

 

Hoe wen ik mijn huisdier aan tanden poetsen?
Zoals met alles dat nieuw is, moet uw huisdier stapsgewijs vertrouwd gemaakt worden met tanden poetsen. Bovendien moet hij beloond worden bij elke positieve reactie. Kies een goed moment uit voor het poetsen, zoals net voor het eten of het uitlaten van uw hond. Uw huisdier zal het poetsen als iets prettigs gaan ervaren, als direct daarna een beloning (eten, uitlaten of spel) volgt. Eenmaal aangeleerd kan het poetsen op ieder moment van de dag. Wanneer u gelijk met uw pup of kitten begint, geldt: jong geleerd is oud gedaan! Kleine dieren kunt u op schoot nemen tijdens het poetsen en een grote hond laat u, terwijl u op een stoel zit met zijn rug naar u toe op de grond zitten.

Houdt u er rekening mee dat het aanleren van het poetsen enige tijd zal duren. Op lange termijn zullen u en uw huisdier er echter veel baat bij hebben.

Reizen met uw huisdier

Uw huisdier gaat mee op vakantie! Voor u op reis gaat, is het verstandig de invoerregelingen van het land van bestemming te controleren. De eisen variëren per land en per diersoort. In heel Europa geldt dat de meeste diersoorten, zoals honden en katten, een geldig identificatiebewijs moet hebben en een geldige rabiësvaccinatie moet hebben gehad. Deze vaccinatie moet minstens drie weken van tevoren zijn gegeven. In sommige landen is een ontwormingsmiddel ook vereist.

Maak eventueel een vakantiechecklist voor vertrek. Op die manier kunt u een zorgeloos met uw huisdier op reis!

Vakantiechecklist

Als uw huisdier meegaat op vakantie kunt u samen genieten van lange wandeltochten en andere activiteiten. Het is verstandig met een aantal dingen rekening te houden voor uw huisdier meegaat op de lange reis. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan of uw huisdier reisziek wordt en hoe goed hij of zij tegen het (warmere) klimaat van de bestemming kan. Mocht dit een probleem vormen, kan het een optie zijn het huisdier te laten verzorgen door een oppas, kennissen of in een pension.

Als uw huisdier wel meegaat op vakantie, is het belangrijk voor een zo comfortabel mogelijke reis te zorgen. Bij reizen in een auto kunt u denken aan een autotuigje of reismand en een regelmatige stop onderweg. Ook mag u het huisdier nooit in een warme auto achterlaten!

Bij het reizen met een vliegtuig, kunt u het beste van tevoren contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij. Zo weet u precies wat u nodig heeft om uw huisdier mee te nemen.

Zorg tijdens de vakantie dat uw huisdier goed beschermt is tegen inheemse parasieten en de ziekten die zij overbrengen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan als u eenmaal thuis bent.

Geniet van de vakantie met uw huisdier!

Terug naar Info

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek De Langstraat

Terug
 • Ma
  08.00 – 19.00 uur
 • Di
  08.00 – 19.00 uur
 • Wo
  08.00 – 19.00 uur
 • Do
  08.00 – 19.00 uur
 • Vrij
  08.00 – 19.00 uur
 • Za
  09.00 – 17.00 uur
 • Zo
  12.00 – 17.00 uur

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 33 40 00
Terug

Vind ons hier:

Elzenweg 27A 5144 MB Waalwijk
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 33 40 00

Pets Health Kaatsheuvel

Terug
 • Ma
  13:00 - 18:00 uur
 • Di
  09:30 - 18:00 uur
 • Wo
  09:30 - 18:00 uur
 • Do
  09:30 - 18:00 uur
 • Vrij
  09:30 - 20:00 uur
 • Za
  09:30 - 17:00 uur
 • Zo
  12:00 - 17:00 uur

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 33 40 00
Terug

Vind ons hier:

Verzetstraat 11 5171 PT Kaatsheuvel
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 33 40 00

Pets Health Vught

Terug
 • Ma
  13:00 - 18:00 uur
 • Di
  09:30 - 18:00 uur
 • Wo
  09:30 - 18:00 uur
 • Do
  09:30 - 18:00 uur
 • Vrij
  09:30 - 20:00 uur
 • Za
  09:30 - 17:00 uur
 • Zo
  12:00 - 17:00 uur

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

0416 - 33 40 00
Terug

Vind ons hier:

De Schakel 12 5261 LL Vught
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

0416 - 33 40 00